ZGODOVINA PODJETJA CLAIREFONTAINE

PAPIRJI IZDELANI S TRADICIONALNIM ZNANJEM

 

“For every art its paper, in every paper its subtlety.”

 

Izbira papirja, glede na njegovo sestavo, teksturo, debelino, zrnatost ali odtenek prvi korak vsakega umetniškega pristopa. Podlaga je osnova umetniškega dela. Umetnik se mora pri izbiri podlage počutiti samozavestno, se poigrati z oblikami in lastnostmi, da bi postalo njegovo delo živo. Zelo občutljiva umetniška podlaga je papir, še posebej zaradi krhkega jedra, ki se pri papirju lahko vedno znova obnavlja in s tem ponudi vse svoje bogastvo tudi pri zagotavljanju trajnosti umetniškega dela.

 

Podjetje Clairefontaine obvlada umetnost izdelave papirja zahvaljujoč svojim štirim proizvodnim lokacijam v Evropi, med katerimi so tri s sedežem v Franciji in ena na Nizozemskem, v njihovem tradicionalnem mlinu “The Schut mill”.

 

Mlin Schut   Tovarna

 

Majhna tovarna zagotavlja izdelavo najbolj izpopolnjenega visokokakovostnega umetniškega papirja. Mlin Schut je bil eden izmed prvih nizozemskih mlinov, ki še dandanes izdeluje umetniški papir. Visokokakovostne papirje izdelane v tem mlinu je uporabljal tudi Rembrandt. Leta 1618 je mlin praznoval 400 let obstoja. V mlinu poznajo več kot 2.000 različnih receptov za izdelavo papirja, a vseeno nadaljujejo z inovacijami in novimi znanji ter izkušnjami pri izdelavi novih visokokakovostnih izdelkov iz papirja. Pri izdelavi papirja uporabljajo bombaž, celulozo ali reciklirane surovine.

 

Papir   Recepti  


Ravno tako kot Schut mlin tudi podjetje Clairefontaine skrbi za zaščito okolja, saj pri izdelavi visokokakovostnega papirja uporablja predvsem odpadna vlakna, kot je žagovina ali obrezano drevje, ker se jim zdi pristop krčenja gozdov napačen. V posesti imajo zato tudi 100 hektarjev gozda v Vosgesu. Podjetje ima svojo čistilno napravo za vodo. Pri izdelavi visokokakovostni papirnatih izdelkov redno izvajajo stroge nadzore uporabe lepil in tušev.

 

Izdelava papirja_1   Izdelava papirja_2
     
Izdelava papirja_3   Izdelava papirja_4

 

Clairfontaine podjetje ima moderna in ekološko visoko prefinjena proizvodna mesta, kar priča tudi pridobljen certifikat ISO 14001. Zaradi svojega širokega nabora raznovrstnega papirja, ki ga lahko uporabljajo otroci v šolah ali pa umetniki pri svojih umetniških delih, je podjetje pomemben igralec papirne industrije.