ZGODOVINA PODJETJA DERWENT

Lokalna legenda pravi, da je silovita nevihta na območju Borrowdale na začetku leta 1500 povzročila izruvanje dreves in posledično odkritje čudnega črnega materiala pod njim. Ta material je bil grafit. Kumbrski pastirji so ga kmalu uporabili za označevanje svojih ovc. Lahko bi rekli, da so prve grafitne svinčnike na tem področju izdelali oni, saj so grafit ovili v vrvico, papir ali živalsko kožo.

Grafit


Izdelava risal podjetja Derwent sega v leta 1832, saj so takrat ustanovili prvo podjetje v Veliki Britaniji, ki je izdelovalo grafitne svinčnike. Sprva so izdelovali grafitne svinčnike na področju Lake District v Veliki Britaniji pod imenom Banks, Son & Co., leta 1916 pa se je podjetje preimenovalo v The Cumberland Pencil Company. Blagovno znamko Derwent, so poimenovali po bližnjem jezeru Derwent Water.

 

Stara tovarna v Keswicku

 

Prvi rudnik grafita Seathwaite je bil dokaj blizu podjetja, zato je bil transport grafita v Keswick enostaven.

 

Rudink Seathwaite

 

Leta 1938 je podjetje predstavilo prvo barvno risalo.

 

Ker je podjetje zelo inovativno, so morali svoje prostore posodobiti, zato so se leta 2008 preselili v novo tovarno v Lillyhall, ki je bila zgrajena prav v namene izdelovanja risal. Obiskala jih je tudi kraljica Elizabeta II in jim podelila nagrado za podjetništvo.

 

Nova tovarna

 

Pri izdelavi združujejo tradicionalne veščine in najsodobnejše tehnike izdelave. Danes ima uveljavljen sloves inovativnosti, saj umetnike navdihuje s fantastično paleto izdelkov, kot so kolekcije z risali:

 

V prvotni tovarni podjetja še dan danes stoji njihov muzej risal, ki se nahaja v Keswicku. Muzej pa ne predstavlja le risala, temveč tudi podjetje, ki je zaposlovala domačine več kot 2. stoletji.

 

 

 
Pencil Museum   Notranjost muzeja
     
Stroj   Barvice

 

Pri testiranju posameznega risala upoštevajo naslednje kriterije:

  • svetlobno obstojnost pigmenta,
  • barvo pigmenta,
  • viskoznost,
  • teksturo – mehkoba, vsebnost voska, trenje ob podlago, (v primeru, da je risalo vodotopno, tudi vodotopnost pigmenta) in
  • trdnost lesa.

 

Svetlobna obstojnost   Trdnost lesa   Testiranje pigmenta

 

Od leta 1960 podjetje ne uporablja toksičnih pigmentov in pigmentov s težkimi kovinami.

 

Povezava do videa